De beste norske råvarene

Vi har i Norge opplevd en bølge av mindre lokale leverandører de siste 10 årene. Dette er mennesker og mindre bedrifter som brenner for sitt fag og de har ofret mange år på å utvikle det beste av råvarer Norge har å by på. Vi snakker fisk, kjøtt, syltetøy, oster, og grønnsker som er utviklet med en kjærlig hånd og et blikk for detaljer. Dette er produkter vi alle burde omfavne og støtte opp om, for leverandører som dette er hva Norge trenger. Alle som bor i Oslogryten er så heldige at alle disse produktene er å finne i delikatessebutikker over hele byen. Ja, de koster mer enn man betaler på Rema 1000, men så snakker vi også om mat av høy klasse og smaker som eksploderer i munnen. Desto flere som vet å sette pris på disse produktene, desto flere slike leverandører vil vokse frem. Vi har tatt for oss en del produkter og leverandører som alle bør prøve, i alle fall en gang.

 

SALMA laks

En stor favoritt hos norske forbrukere de siste årene, SALMA laks, finner du i en rekke store butikker i dag, man må bare lete etter salma-skapet. For denne herlige fisken er bare å finne i egne kjølere som holder en temperatur som ikke er høyere enn 4 ° C. Denne fisken er garantert å ha vært vakuumpakket innen fire timer etter at den er tatt opp. Den har en frisk, rosa laksefarge. Kvaliteten på SALMA laks er så god at den kan spises rå eller kokt. Feiret av sushielskere og av mesterkokker rundt om i verden, er dette ikoniske produktet nå på vei til det internasjonale forbrukermarkedet. Dette er laks som er god nok for gudene selv.

 

Grava regnbuørret, Leiren Laks

Leiren laks er en liten bedrift som ligger på Stamnes, innerst inne i Oslofjorden. Her røkes laks, ørret og regnbueørret etter de sammen gamle oppskriftene og metodene som ble brukt for flere hundre år siden. Fisken i denne delen av fjorden er viden kjent for sin gode kvalitet og røykingen foregår bare 20 meter fra fjorden. Det merkes på smaken.

 

Prima Jæren AS

På Jæren har de holdt fast i de gamle tradisjonene som man finner i jærsk og norsk landbruk. Gjennom de siste årene har Prima Jæren utviklet en solid kundemasse takket være deres premium kjøttvarer av høyeste kvalitet. Her overlates ingenting til tilfeldighetene og Prima Jæren har bevist at det er fullt mulig å drive lønnsomt i Norge om man fokuserer på dyrevelvære og kvalitet. Prima Jæren har de siste åtte årene blitt tildelt en rekke priser for deres kjøttprodukter. Deres okser og griser behandles som konger og det merkes på smaken.

 

Røros rømme

Økologisk Røros Rømme er en langtidssyrnet rømme, laget etter samme oppskrift som ble brukt på setrene i Røros-regionen for flere hundre år siden. Fettsammensetningen i rømmen varierer naturlig med årstidene og fòr/beite dyrene spiser. Etter produksjon blir rømmen pakket i svarte bokser som hindrer at lys kan påvirke kvalitet og holdbarhet. Vi lover, et måltid med spekemat og flatbrød blir aldri det samme etter at man har servert det med rømme fra Røros. Ulikt andre typer rømme på markedet kan Røros rømmen også brukes til sauser og supper.

 

Dyre Gård

Dyre gård ligger i Østfold og produserer økologiske epler og ferskpresset premium eplemost av typen Rød Aroma og Discovery. Takket være gårdens plassering har eplene her den optimale temperaturen og lys og solforhold er som skapt for epleproduksjon. Forholdene her sikrer at eplene får en perfekt balanse mellom syre og sukkerinnhold. Alle eplene her dyrkes frem med  naturlige plantevernmidler og helt uten bruk av kunstgjødsel. Det gjør at eplene fra Dyre Gård er noen av meget få i Norge som er Debiogodkjent.