Er gode råvarer for dyre?

Debatten om god sunn mat har versert i Norge i mange år. Det er ikke tvil om at vi er inne i en tid hvor de fleste ønsker å spise sunt og mange er opptatt av lokalprodusert og kortreist mat. I en nyere undersøkelse opplyser faktisk over 55% av de spurte at de ønsker sunnere mat i butikkhyllene og hele 30% stiller seg positive til at mat med mye sukker øker i pris. Så hvordan har det seg da at det er så mange som klager på at gode råvarer er alt for dyrt i Norge? En stor undersøkelse utført i 2014 viser at mer enn 60% mener maten i Norge er for dyr og like over 20% hevder de ikke har råd til å kjøpe gode råvarer. Det er noe som ikke henger på greip her.

 

Tjener langt mer enn tidligere

Det er et paradoks at vi i Norge tjener mer penger enn vi gjorde før og det har skjedd samtidig som vi jobber langt mindre. Når man legger det til grunn kan man lure på hvordan vi finner grunnlag for å klage over prisen på mat. Tall fra SSB viser at den gjennomsnittlige årslønnen for norske arbeidstakere har steget betraktelig de siste 30 årene og langt mer enn den generelle prisutviklingen. Så det er ikke tvil om at vi har mer penger å rutte med enn vi hadde før. Selv om det kan føles som at alt blir dyrere for hvert år som går, er sannheten at de siste 30 årene er det utelukkende sprit og tobakk som har økt mer enn det nordmenn har hatt i lønnsøkning. Vi elsker å sammenligne oss med svenskene og hvert år reiser millioner av nordmenn over grensen for å hamstre billig kjøtt, flesk, godteri og alkohol. Alt er liksom så mye bedre i Sverige, tror vi. Problemet er at vi glemmer at svenskene tjener langt mindre enn vi gjør i Norge. Uansett hvordan du setter opp regnestykket har vi bedre råd i Norge og vi betaler faktisk mindre for en rekke varer enn det våre svenske brødre og søstre gjør. Så vi kan ikke skjule oss bak prislappen og hevde at gode råvarer er for dyrt i Norge. De aller fleste av oss har råd til det, vi velger det rett og slett bort. For en annen faktor man ikke kan overse når man skal diskutere matprisene i Norge, er at vårt generelle forbruk har økt betraktelig de siste 30 årene, men det er i stor grad lånefinansiert!  Med andre ord har alt vi kjøper i hverdagen, med unntak av tobakk og alkohol, økt mindre i pris enn lønningsposen har, men vi må fortsatt låne opp penger for å kose oss. Men det er klart, vi er nordmenn og vi er verdensmestere i kose oss.

 

Misunnelse koster oss mer enn det smaker

Når man tar legger til grunn at vi tjener mer enn vi gjorde tidligere, den generelle prisveksten er mindre enn lønnsøkningen og en stor del av vårt forbruk er lånebasert, er det vanskelig å ikke konkludere med at vi nordmenn er på vei til å kose oss i hjel. Jaget etter å fremstå perfekt og vellykket gjør at vi setter oss i gjeld for å opprettholde et perfekt ytre. Det er på tide at vi legger janteloven død en gang for alle i Norge. Vi kan ikke alle være like perfekte og vellykkede, men hva gjør vel det? Vi har all verdens rikdom og med litt enkel planlegging kan de aller fleste av oss kose oss med de herligste råvarer hver dag. Pengene har vi og utvalget er enormt. Vi må bare slutte å sikle på naboens nye bil og kanskje nøye oss med bare en sydentur i året.