Fersk fisk på Aker Brygge

Dessverre er det ikke alle som er oppmerksom på det, men i Oslo kan man faktisk handle fersk fisk rett fra fiskebåtene. Ved inngangen til Aker Brygge, ved det som er kjent som Rådhuskaia, ligger det daglig flere båter som kommer rett inn fra fiske i Oslofjorden. Det blir ikke ferskere enn dette. Nydelig nytrukket torsk, sei, lyr, hvitting, kolje og flyndre er alle mulig å kjøpe rett fra båtene. Ferske, nykokte reker er også på tilbud. Båten kommer inn rundt klokken 07.00 om morgenen og ligger der til det er tomt for dagens fangst. Dette er et flott tilbud som alle innbyggere i Oslo burde benytte seg av. Vi vet alle at vi burde spise mer fisk og er man bekymret for om det man kjøper er ferskt, er det ingen bedre plass å handle enn ved båtene på rådhusbrygga.

 

Seks fordeler med å spise fisk

1. Fisk kan bidra til å bekjempe hjertesykdom

Fisk inneholder omega 3 fett som har flere helsefordeler. Det kan blant annet hjelpe bekjempe hjerte- og karsykdommer som de siste 20 årene har vokst frem som en av Norges største og farligste folkesykdommer. The British Heart Foundation sier at å spise fet fisk kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom og forbedre sjansene for å overleve et eventuelt hjerteinfarkt. Fisk gjør dette ved å senke nivåene av fett som kalles triglyserider i blodet som er assosiert med hjertesykdommer. Fiskeoljer ser også ut til å redusere blodpropp og unormale hjerterytmer etter et hjerteinfarkt.

2. Fisk kan redusere risikoen for Alzheimers

Flerumettede fettsyrer som finnes i mange typer fisk kan forhindre skade på hjerneceller. Å spise fisk kan også redusere risikoen for høyt blodtrykk, som er knyttet til demens. En fransk studie av 2000 personer viste at de som spiste sjømat minst en gang i uka, hadde en betydelig lavere risiko for demens over en syvårsperiode enn de som ikke gjorde det.

3. Fisk har kreftbekjempende egenskaper

En svensk studie av 6000 menn over en 30-års periode viste at de som ikke spiste noe fisk, hadde mellom dobbelt og trippelt risiko for å utvikle prostatakreft, sammenlignet med de som spiste moderate eller store mengder. Skalldyr, som krabbe og hummer, inneholder også selen, som er antatt å ha kreftbekjempende egenskaper.

4. Fisk kan lette depresjon

Det har blitt rapportert at fisk kan bidra til å lette depresjon. Igjen er det ned til omega-3 fettsyrer, som antas å øke nivået av hjernens kjemiske serotonin.

5. Fisk kan redusere og lindre leddgikt

Befolkningsgrupper som spiser mye fisk, for eksempel inuitter på Grønland, har et lavt antall inflammatoriske tilstander som leddgikt. Studier har også vist at fiskeoljer kan være nyttige for å lindre symptomene på revmatoid artritt.

6. Fisk er bra for huden din

Ifølge dermatologen Nicholas Perricone, forfatter av The Perricone Prescription, kan en diett med mye laks bidra til å jevne ut alderslinjer.

Hvilken fisk bør du spise for å få de beste helsemessige fordelene?

Hvit fisk, som torsk og sei, er en god kilde til fettfattig protein og mineraler.
Fisk med mye olje, som sardiner, laks og makrell, har de høyeste konsentrasjonene av omega-3 fettsyrer som har enormt mange helsefordeler.
Krabbe, hummer, reker og blåskjell kommer inn under skalldyrgruppen og inneholder mye selen, som er antatt å ha kreftbekjempende egenskaper.
Som du skjønner, er du opptatt av god helse og ønsker å leve et godt og langt liv, bør du besøke båtene på Aker brygge flere ganger i uken. Det er også verdt å nevne at prisene rett fra båtene som oftest er lavere enn det du betaler i butikken. Så her snakker vi en virkelig vinn-vinn situasjon.