Fromagerie

Fromagerie er en ostebutikk på Majorstuen i Oslo. Butikken startet som Oslos, om ikke Norges, eneste rendyrkede ostebutikk. Utvalget består av oster fra hele verden i tillegg til et bredt sortiment med tørket kjøtt, oljer, eddiker, kjeks og marmelader. Ved Fromagerie er de opptatt av å vite nøyaktig hvor deres produkter kommer fra og deres leverandører er i hovedsak mindre produsenter som de ansatte ved Fromagerie har et tett og godt forhold til. Her kommer ikke en ost i disken før de ansatte selv har besøkt produsenten og gjort seg kjent med hele prosessen. Alle som jobber her viser en forståelse og kjærlighet for sine varer man bare ikke ser andre steder i dag. Spør dem om å anbefale en ost og deres øyne lyser opp mens de formelig overøser en med kunnskap.

 

Her er det upasteurisert som gjelder

Når man besøker Fromagerie skjønner man raskt at de her har en forkjærlighet for upasteuriserte oster. Upasteurisert ost er laget av melk som ikke er varmebehandlet. Det vil si de er laget med rå melk. Ved å ikke varmebehandle melken beholder man langt flere bakterier som igjen tillater en å lage oster med langt mer smak. I all enkelhet betyr det at melken man bruker opprettholder sine mikroorganismer, bakterier og dets særegne smak. Forskjellige kyr, sauer og geiteraser vil også gi en tydelig forskjellige smaker, fett- og proteinnivå. Lokale urter og sukkerinnholdet i gresset dyrene spiser vil begge sette sitt preg på osten. Upasteuriserte oster er kjent for å ha mer aroma og for å være mer “kompleks” på smak. Selv om mange er bekymret for å spise upasteurisert ost, er det mange som spiser det oftere enn de kanskje tror. Både Parmigiano, Beaufort, Gruyere, Brillat Savarin og Kristines Myke er alle populære oster i Norge og alle er de upasteurisert. Noe av det vi som elsker ost setter mest pris på med upasteurisert oster, er det faktum at ostene vil endre seg fra sesong til sesong. På sommertid er det høyere sukkerinnhold i gresset og det merkes også på osten. I Sveits har de virkelig skjønt dette og all ost som er laget med sommermelk blir merket med Alpage.

 

Sesongvariasjoner gjør sitt til at vareutvalget hos Fromagerie aldri er det samme og nettopp det er hva som er så spennende med butikker som dette. Du vil alltid finne noe nytt og som sikrer deg nye spennende smaksopplevelser hele året gjennom.

 

Tørket kjøtt / Charcuterie

I Larousse defineres Charcuterie som “Kunsten å forberede tørket kjøtt, spesielt svinekjøtt, for å presentere det på en mest mulig variert og spennende måte”. Hos Fromagerie vil du finne en rekke kjøttprodukter under betegnelsen charcuterie. Håndlagde produkter som bacon, skinke, salami, pølser, patéer, terrine og confit. Akkurat som i ostedisken vil tilbudet variere fra sesong til sesong.

 

Ferskt kjøtt

For å tilfredsstille sine kunder har Fromagerie de siste par årene også starter med ferskt kjøtt. Utvalget er ikke like stort som på andre matmarkeder i Oslo, men kvaliteten er formidabel. Dette er kjøtt av høyeste kvalitet fra anerkjente produsenter som Wagyu fra New Zeeland, Chianina fra Italia og Côte de Boeuf fra Frankrike. Norsk entrecôte fra Prima Jæren er også på tilbud her. I tillegg kan alle som elsker kylling ta turen innom og finne en rekke økologiske kyllingprodukter fra Holte Gård i Telemark.

 

Catering

Om du skal holde selskap og virkelig ønsker å gi dine gjester en opplevelse utenom det vanlige, bør du kontakte betjeningen på Fromagerie. De kan hjelpe deg med tapas, fingermat og selvfølgelig ostefat. All mat blir tilberedt i butikken på Majorstua og du kan enten hente maten selv eller bestille med levering. Alle fatene er fylt med de deiligste smaker og alt er dandert til perfeksjon.