Hvorfor ferskvarer?

Halvfabrikata og ferdigmat har for lengst blitt en del av våre dagligliv. Vi har jo så dårlig tid må en skjønne. Vi skal jobbe, trene, kjøre unger på trening og selvsagt kose oss. Vær ærlig, når er sist gang du lagde mat med utelukkende ferske råvarer? Vi er kommet dit i dag at selv vi som liker å lage mat og er opptatt av et godt kosthold, strekker vi oss nesten daglig etter en suppepose, en boks knuste tomater eller en pakke med frosne fiskepinner. Det er bare slik det er blitt vil mange si, andre vil hevde at det er utelukkende bra da vi til enhver tid har mat tilgjengelig. Problemet med halvfabrikata er at vi ikke lengre vet hva vi pakker i kroppen. Vi stoler blindt på at maten er noenlunde sunn og vi tenker lite over hvordan maten er tilberedt. Sannheten er at mye av halvfabrikata er fullpakket av salt, sukker og fett vi på ingen måte trenger. De aller fleste av oss ville fått sjokk om vi faktisk leste innholdsfortegnelsen på pakken. I dag tilsettes våre matvarer så mye sukker og salt at vi kan lett gjøre unna vårt anbefalte daglige inntak i god tid før lunsj. I en tid hvor vi er mer opplyst om kosthold og de aller fleste av oss ønsker oppriktig å spise sunt, er vi påtvunget å gjøre en innsats. Vi kan ikke bare pakke i oss halvfabrikat og regne med at vi skal kunne holde oss friske og raske. I en verden hvor vi er omgitt av forurensning og skadelige stoffer, er maten vårt første og viktigste forsvar mot livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.

 

Ferskt = God helse

Friske, ferske råvarer er et must om man ønsker å tilberede sunn mat med lite fett, salt og sukker. Glem heller ikke at ferske råvarer har langt mer smak i seg og et måltid laget fra bunnen av med utelukkende ferske råvarer av god kvalitet, vil aldri kunne sammenlignes med en boks eller gryterett som er kokt opp hurtig, kjølt og pakket inn i plast. Ferske råvarer tar selv de enkleste retter til nye høyder og det trenger ikke være vanskelig. Ta tomatsuppe for eksempel. Selv med posesuppe tar det en fortsatt 10- 15 minutter før maten er klar. Om du ønsker en ny opplevelse og er villig til å bruke 15 minutter ekstra, kan du lage suppen fra bunnen av, med blodferske, røde, deilige tomater og det helt uten mengder sukker og salt. Det tar faktisk ikke lang tid og vi lover; prøv det og du kommer aldri til å gå tilbake til pose igjen. Om du er usikker på hva vi mener med ferskvarer, er det hele ganske enkelt. Ferskvarer er matvarer som ikke har blitt utsatt for noen som helst form for behandling og ikke er tilsatt kjemikalier for å forbedre holdbarhet etc. Nå er det ikke alltid like lett å finne gode ferskvarer, men om du tar deg en tur på et over-gjennomsnittlig supermarked hvor de har en god frukt- og grøntdisk, kjøttdisk og gjerne en fiskedisk, er det gode muligheter for at du vil finne alt du trenger for å lage de aller fleste retter fra grunnen av.

 

Vit hva du spiser


Vi har alle en viss oversikt over hva som er sunt og hva vi bør spise. Problemet er at når maten blir varmebehandlet, frosset og tilsatt kjemikalier som gjør at de ser friske ut i butikkhyllen etter flere uker, er behandlingen gjort på bekostning av næringsstoffer som vi mennesker trenger. For å si det slik. Hva tror du inneholder mest næring? En frossen pizza, eller en pizza laget fra bunn med ferskt kjøtt, friske tomater og fersk basilikum? Selvsagt har den ferske man lager selv langt høyere innhold av viktige næringsstoffer. Smaker bedre gjør den også. Så tenk deg om neste gang du er i butikken, en verden av friske, gode smaker venter der ute.