Slik kjøper du den beste fisken

 

Norge er bygd på fisk og fiske. Man skal faktisk ikke mer enn 40 år tilbake i tid for å finne at vi i Norge spiste mer fisk enn kjøtt. Fisk var å finne på middagsbordet i de tusen hjem mange ganger i uken. Vi vet også alle sammen at vi burde spise mer fisk, men de siste årene har man dessverre sett en markant nedgang i mengden fisk nordmenn spiser. Ikke overraskende er det de unge som velger bort fisken. Faktisk viser nye tall at om ikke de yngre gjør en innsats og øker sitt inntak av fisk vil en hel industri lide. Siden 2012 har mengden fisk som blir spist i husholdninger med personer under 34 år ramlet hele 40%. Det utgjør mange titalls tusen tonn fisk. Nå er det ikke til å stikke under en stol at fisk er relativt kostbart i Norge og prisene har økt mye de siste årene. Det er helt klart en faktor i nedgangen, men de unge er også de som er mest opptatt av å spise sunt og da kan man ikke bare tenke pris. Fisk er noe av det sunneste man kan spise og helsefordelene ved å spise flere ganger i uken er enorme. En annen faktor som viser seg å være avgjørende for de unge forbrukerne er at de føler seg usikker på hvordan de skal kjøpe fersk fisk. Vi har dessverre sett en rekke saker i media de siste årene hvor det kommer frem at fisk som selges som fersk, faktisk er så mye som 10-12 dager gammel.

 

Butikken må ta ansvar

Når supermarkeder ikke er sitt ansvar bevisst og selger 10 dager gammel fisk som fersk, er det ikke rart at man ser en nedgang i salget. Så gammel fisk kan ikke sammenlignes med fersk fisk. Både smak og konsistens er totalt ulik og det hele kan faktisk ende opp med å smake stygt. Det er klart unge mennesker ikke kjøper fisk igjen på sin lokale butikk om det de har kjøpt tidligere smakte dårlig, eller de kan lese i avisen at fersk fisk ikke lengre er fersk. Skal vi sikre at også de yngre spiser mer fisk, må vi sikre at vi selger dem god kvalitet.

 

 

 

Hvordan plukke riktig fisk

Det er lett å føle seg overveldet når man står foran fiskedisken. Hvilken er den beste? Hvilken er sunneste? Hvilket er det mest bærekraftige valget? Delvis på grunn av all denne forvirringen, kjøper vi mindre fisk enn før. Det er meget uheldig fordi fisk, spesielt de som har mye sunt fett, eller omega-3-fettsyrer som det heter, kan gi betydelige helsemessige fordeler. Videre er fisk lett å lage hjemme og vi har jo alle så dårlig tid i dag at fisk burde være et naturlig valg. Nå må vi som forbrukere også gjøre en innsats selv. Desto mer vi vet om fisken vi kjøper og hvordan den er fisket og behandlet, desto mer alvorlig må butikkene også ta jobben sin.

 

Hvordan vet du at fisken er fersk?

 

  • All fisk som er fersk skal ha klare øyne som står litt ut av hode. Er øynene matte og innsunkne, er det et tydelig tegn på at fisken ikke er fersk.
  • Konsistensen på kjøttet skal være fast. Hvis fiskekjøttet virker dissende og slapt, bør du holde deg unna.
  • Fisken skal ikke lukte sterkt.
  • Skinnet skal være blankt og glinsende. Virker det blast, er fisken gammel.
  • Gjellene skal være røde og du skal se markerte renner. Er gjellene blitt blasse i fargen med sammentrukne renner, er ikke fisken fersk.

 

Du har lov å be om å få lukte på fisken og spør gjerne også personen bak disken når fisken ble fisket. De skal kunne fortelle deg det. Er den ferske fisken ferdig innpakket, bør den være merket med når den ble fanget (for villfisk) eller slaktet (for oppdrettsfisk).